Kvindelig kræftlæge sidder ved kontorpulten og arbejder med metastaserende brystkræft. Illustrationsfoto

Behandling af metastaserende brystkræft (MBC)

 

Metastaserende brystkræft (MBC) kan behandles, men endnu ikke helbredes. Eftersom hver person er unik så vil hvert kræftforløb opleves forskelligt. Derfor kan du opleve forskellige symptomer, bivirkninger og behandlingsforløb end andre patienter. Målet er dog det samme; at bremse sygdommen, lindre symptomer og give dig så god livskvalitet som muligt.

Behandling af metastaserende brystkræft (MBC), også kendt som brystkræft med spredning til andre dele af kroppen, foregår primært ved hjælp af medicin. Strålebehandling og kirurgi anvendes også i visse tilfælde, for eksempel ved spredning til knoglevævet for at reducere smerte – eller ved spredning til hjernen for at reducere symptomer som balance- eller synsproblemer(1).

 

Medicinsk behandling af metastatisk brystkræft

Medicinsk kræftbehandling kan opdeles i tre grupper: kemoterapi, målrettet behandling og immunterapi. Kemoterapi har været brugt i lang tid og udgør stadig en vigtig del af behandlingen. Den angriber celler, der deler sig, hvilket kræftceller gør i et unormalt højt tempo(1). Der er dog også andre celler i kroppen, der naturligt deler sig i et højt tempo, såsom hårsæk celler og blodceller/blodplader. Fordi kemoterapi ikke skelner mellem normale celler og kræftceller, kan disse normale celler også påvirkes af kemoterapien og give bivirkninger såsom hårtab og et lavt antal blodceller(2).

 

Kemoterapi ved metastatisk brystkræft

Der findes forskellige typer kemoterapi og forskellige behandlingsregimer - præparaterne kan for eksempel bruges efter hinanden, i kombination eller som enkeltbehandling. En grund til at kombinere forskellige typer kemoterapi er, at de kan forstærke hinandens virkning ved at være mere effektive mod forskellige dele af tumoren(2).
 
Tumorer består ofte af forskellige kloner af celler, og en klon kan være følsom over for en type kemoterapi, mens en anden klon kan være følsom over for en anden type, men måske resistent over for den første. Kombinationsbehandling kan også handle om at undgå for høje doser af en type kemoterapi med det formål at reducere bivirkninger ved at holde dosen lavere, samtidig med at onkologen tilføjer en anden type kemoterapi for bedre effekt(2).

Målrettet kræftbehandling ved MBC

Kemoterapi kan også gives i kombination med antistoffer, skræddersyet behandling, hvor målet er at angribe tumoren fra forskellige sider samtidig. Kemoterapien har en direkte virkning, mens den målrettede behandling kan bidrage til at blokere en signalvej, som tumoren er afhængig af, og dermed bidrage til at "udsulte"(3).

 

Immunterapi ved metastatisk brystkræft

Til sidst kan kemoterapi gives i kombination med immunterapi. Målet er stadig det samme: at angribe tumoren på forskellige måder samtidig. Nogle gange formår tumoren at skjule sig for immunforsvaret, og immunterapien kan fjerne tumorens beskyttelse. Immunterapi har evnen til at "dirigere" kroppens eget immunforsvar mod tumoren og få nogle af vores hvide blodlegemer, kaldet T-celler, til at dræbe kræftcellerne(4).

 

Metastatisk brystkræft: Tre behandlingsformer

Det er nemt at opdele behandlingen af metastatisk brystkræft (MBC) i disse tre grupper af medicin på papiret, men i virkeligheden har kemoterapi nok også en komponent af immunterapi i sig, idet den skaber en betændelse i tumoren. Betændelsen indebærer, at hvide blodlegemer er kommet til, og at disse sandsynligvis virker mod kræftcellerne.
 
Der findes også behandlinger, hvor man kombinerer kemoterapi med målrettet behandling, hvilket giver en form for målrettet kemoterapi. Denne form kan tænkes at have komponenter af både direkte virkning af kemoterapien, blokering af signalveje og hjælp fra immunforsvaret(1).

Behandling af metastatisk brystkræft

Kort opsummeret:
  • Behandling af metastatisk brystkræft (MBC) foregår primært ved hjælp af medicin. Stråling og kirurgi anvendes også i visse tilfælde(1).

  • Medicinsk kræftbehandling kan opdeles i tre grupper: kemoterapi, målrettet behandling og immunoterapi(1).

  • Der findes forskellige typer kemoterapi og forskellige behandlingsregimer – præparaterne kan for eksempel anvendes efter hinanden, i kombination eller som enkeltbehandling(4).

  • En grund til at kombinere forskellige behandlingsformer er, at de kan forstærke hinandens virkning ved at være mere effektive mod forskellige dele af tumoren.

  • De fleste behandlinger gives intravenøst. Der findes dog visse målrettede behandlinger og nogle kemoterapier, der tages i tabletform.

  • I de fleste tilfælde oplever man bivirkninger, men hvilke, i hvilken grad og i forbindelse med hvilke præparater er meget individuelt. Det er vigtigt at du har en god dialog med personalet om dine bivirkninger og i tilfælde af at bivirkningerne bliver for voldsomme er det vigtigt at du taler med personalet om det kan være relevant at skifte behandlingsform for at mindske bivirkningerne.

Hvordan gives behandlingen mod MBC?

De fleste behandlinger gives intravenøst, for eksempel hver tredje uge. Der findes dog visse målrettede behandlinger og nogle kemoterapier, der tages i tabletform, og som normalt tages hver dag, nogle gange med korte pauser. Det er ofte vigtigt at have nogle ugers tid mellem behandlingerne for at give dig mulighed for at "komme dig" mellem hver runde.

 

Bivirkninger af behandling mod MBC

De fleste patienter oplever bivirkninger, men over tid oplever en del patienter at de kan aftage inden de går ind i næste behandlingsserie. Hvis bivirkningerne bliver for belastende, kan din læge evt. justere dosis, ændre intervallerne mellem behandlingerne eller afslutte behandlingen for at prøve en anden.
 
Derudover er det meget individuelt, hvordan man reagerer på en behandling - for eksempel kan én patient rapportere, at hun ikke oplever bivirkninger, mens en anden vælger at stoppe samme behandling netop på grund af gener. Det er derfor vigtigt ikke at sammenligne ens egen situation med andres oplevelser.

Hvis du oplever bivirkninger ved at tage din medicin, er det vigtigt, at du taler med din læge om det, også selv om der er tale om milde eller kendte bivirkninger ved medicinen.

 

Læs også om senfølger af brystkræftbehandling hos Nationalt Center for Brystkræftsenfølger (DCCL) her

Referencer

  1. www.cancer.dk/brystkraeft-mammacancer/behandling-brystkraeft/behandling-bryst-spredning
  2. www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kraeft/sygdomme/behandlingsmetoder/kemoterapi
  3. https://www.carlsbergfondet.dk/~/media/Carlsbergfondet/Dokumenter/Aarsskrifter/2016/2016-Artikel-13.pdf
  4. www.cancer.dk/hjaelp-viden/kraeftbehandling/behandlingsformer