Det kan føles meget udmattende at 'være i systemet'.
- Hverdagen
- MBC og hverdagsliv
- MBC og økonomi / arbejde
Økonomi og arbejde – når du lever med brystkræft med spredning
Med en alvorlig kræftdiagnose er verden forandret for altid. I en uklar og uforudsigelig situation skal der træffes vigtige beslutninger. Derfor kan det betale sig at danne sig et overblik over egne ønsker og økonomi. På den måde kan du skabe en form for kontrol i en hverdag præget af en ukontrollerbar diagnose.
Ikke alene medfører diagnosen brystkræft med spredning (MBC) fysiske og psykiske udfordringer – din arbejdssituation ændres også markant, når du får en uhelbredelig sygdom. Mange bliver naturligt nok 100 % langtidssygemeldt. Andre kan ikke længere blive i deres job, simpelthen fordi det ikke fungerer, uanset deres egne ønsker. Under alle omstændigheder kan det føre til en økonomisk udfordrende situation, som føles som endnu en belastning i en i forvejen svær hverdag.
Arbejde, når du er alvorligt syg af brystkræft?
Dit arbejde handler ikke kun om økonomi. At være i arbejde handler også om identitet, fællesskab og forudsigelighed. Hvad vil der ske med dit selvværd, når du til sidst må opgive dette? For andre er det en befrielse at træde ud af arbejdsmarkedet og give slip på forventningerne. At kunne styre din dyrebare tid selv, og prioritere som du ønsker eller som dine kræfter tillader det. En af de vigtigste ting, du gør i denne proces, er at blive opmærksom på, hvad der bringer dig mest glæde, og hvad der dræner din energi.
Uhelbredelig brystkræft og arbejde – værd at tænke over:
- I de senere år har stadig bedre diagnostiske værktøjer og nye behandlingsmuligheder ført til en øget livskvalitet for mange, der lever med en uhelbredelig kræftdiagnose. Det muliggør fortsat deltagelse – helt, delvist eller periodisk – i arbejdslivet for langt flere end tidligere.
- Du bør starte med at danne dig et overblik over din egen økonomi. Dette er vigtigt, før du tager store beslutninger: Hvordan vil din eller jeres økonomi se ud, hvis du ikke kan, eller vælger ikke at arbejde mere?
- Føles det rigtigt for dig at bevare dit »arbejdsliv«? Så prøv det, eventuelt i en stilling på nedsat tid for en mere fleksibel hverdag.
- Om der er tale om en reel mulighed, afhænger naturligvis også af din arbejdsgiver, og hvilken slags job du har.
- Det er desværre ikke alle arbejdsgivere, der ved, hvilke slags hjælpemidler og sociale arbejdsmarkedsordninger de kan tilbyde, eller hvordan de bedst kan indrette sig for at fastholde medarbejdere som dig. Derfor kan det være en god ide at inddrage dit kommunale jobcenter, din socialrådgiver, og eventuelt din tillidsrepræsentant i denne dialog.
- Det vigtigste er at planlægge og prioritere din tid og energi, så din energi kan bruges på det, du har glæde af.
Brystkræft med spredning: Når du ikke kan arbejde
Der kan være stor forskel på, behandlingen af brystkræftpatienter fra kommune til kommune. Anset hvor du bor i Danmark, vil du kunne møde udfordringer med jobcenter og A-kasse. Ikke alene skal du forholde dig til din medicinske behandling, svære følelser og tankemylder – du skal også forholde dig til jobcenteret og svare på spørgsmål, som kan føles totalt malplaceret i din livssituation. Spørgsmål som 'hvornår forventer du at komme tilbage til arbejde?', 'hvad siger lægerne om dine udsigter?' og så videre.
Selvom du er på tidsubegrænset sygedagpenge, kaldet Standby-ordningen enten fra A-kasse eller din kommune, på grund af alvorlig livstruende sygdom, så er der nemlig stadig regler, der skal overholdes(1). Det kan være meget udmattende og frustrerende at bruge sin hårdt opsparede energi på dette. Det er derfor vigtigt, at du kender dine rettigheder.
Din juridiske ret er vigtig ved alvorlig sygdom
Ved aktuel livstruende og alvorlig sygdom har man, efter den 22. uge ret til forlængelse af sygedagpengene på ubestemt tid, hvilket står i Sygedagpengelovens paragraf 27, stk. 1, nr. 5(1).
Oplever du, at dette ikke imødekommes på jobcenteret, kan det være en god ide at opsøge juridisk rådgivning.
Henvend dig for eksempel til en advokat, som har speciale inden for forvaltningsret på social- og beskæftigelsesområdet, eller til organisationer som HumanRise, som kan yde gratis juridisk rådgivning på området.
Du bør også være opmærksom på, at alle vurderinger som lægges til grund i din sag, bør være skrevet av din egen praktiserende læge eller dit behandlende lægeteam, ikke en læge kommunen udpeger. Dette er god praksis, i tråd med det såkaldte 'Officialprincippet', der skal sikre, at en sag bliver ordentlig belyst. Læs gerne mere her hos Ombudsmanden.dk.
Derudover kan det være smart at bede jobcenteret om løbende partshøring, som du kan læse mere om her hos Ombudsmanden.dk.
Til sidst har du ret til aktindsigt i alle dine dokumenter, både fra hospitalet og fra din praktiserende læge, hvilket står i Sundhedsloven – og til aktindsigt i jobcenterets dokumenter, hvilket står i Forvaltningsloven.
Dette kan være værdifuldt, så du kan indberette eventuelle fejl og sige til, hvis noget ikke er helt, som det bliver beskrevet i sagsfremstillingen.
Og glem ikke: Få alting på skrift, der har betydning for din sag, både fra jobcenteret og andre instanser.
Referencer
-
Lov om sygedagpenge § 27 (danskelove.dk)