- Hverdagen
- Få hjælp og støtte
- Nyttige links
Brystkræft med spredning og støttegrupper
Statistikken fortæller, at mange overlever brystkræft. Men hvis du ikke er blandt dem, der kureres, kan det føles ekstra ensomt at være syg, og du kan opleve, at det er vanskeligt at finde information tilpasset dig. Derfor har vi her samlet links til forskellige støttegrupper og hjemmesider med information til dig, der lever med MBC.
Støttegrupper og informationssider
BRYSTKRÆFT – TIL DIG DER ER PATIENT
Cancer.dk: Mere om sygdommen
En dybdegående side fra Kræftens Bekæmpelse. På denne side kan det være relevant for dig at søge på nedenstående emner:
- »Brystkræft – mammacancer« – om bl.a. behandling, undersøgelser og diagnose.
- »Tilbagefald brystkræft« – om fjernmetastaser og symptomer.
- »At leve med kronisk og uhelbredelig kræft« – forskellige aspekter ved diagnosen.
- »Hvad kan du selv gøre« – om bl.a. kost, fysisk aktivitet og søvn.
- »Patienters åndelige smerte« – om nye retningslinjer i sundhedsvæsenet.
- »Sammenholdet app« – en gratis app med henblik på at koordinere hjælp i hverdagen.
- »Rettigheder« – mere om hvad du har ret til, når du er i kræftbehandling.
Cancer.dk: Online samtalegrupper
Kræftens Bekæmpelse tilbyder også digitale samtalegrupper for kræftpatienter. Søg efter »online samtalegrupper« på cancer.dk, og find blandt andet:
- Engelsktalende gruppe for kræftpatienter.
- Gruppe for kræftpatienter med senfølger.
- Gruppe for kræftpatienter, der bor alene.
- Gruppe for kræftpatienter med kronisk, uhelbredelig kræft.
- Gruppe for kræftpatienter om at leve med frygt for tilbagefald.
- Gruppe for kronisk, uhelbredelig syge med hjemmeboende børn.
- Grupper for både kræftpatienter og pårørende.
Facebook: Danske kræftgrupper
På sociale medier finder du også mange grupper og fællesskaber for dig, som er brystkræftpatient. Søg for eksempel på disse grupper på facebook.com:
- Forum for kvinder med kronisk brystkræft.
- Kræft, for kvinder der har eller har haft brystkræft og pårørende.
- Brystkræft kun for kvinder.
- Ungbrystkræft under 45 år.
- Brystkræft.
Instagram: For MBC-patienter
Ms. Noisy er en konto på Instagram, som repræsenterer alle de kvinder, der lider af uhelbredelig brystkræft i Norden. Kontoen drives af Daiichi Sankyo Nordics. Læs mere her.
Ditliv.dk: Kræft i hverdagen
Kræftens Bekæmpelse har også hjemmesiden ditliv.dk med forslag til, hvordan du forbedrer din kost, din motion, din søvn og din måde at tænke på. Søg på »ditliv.dk«.
Borger.dk: Praktisk information
Her finder du information om bl.a. sygedagpenge, fleksjob, førtidspension, tabt arbejdsfortjeneste, merudgifter, hjemmehjælp, plejeorlov og flytning. Læs mere her.
Kost & Cancer: Råd om ernæring under og efter et kræftfoløb
Her finder du information, råd og vejledning om kost og ernæring fra både læger og diætister. Dyk ned i sidens brede vifte af indhold her.
Sundhed.dk: Kostråd ved nedsat appetit
I Patienthåndbogen kan du finde information om kræftsygdom, og få hjælp til, hvad du selv kan gøre, hvis du eksempelvis har nedsat appetit. Læs mere om kostråd her.
REHPA: Videncenter for Rehabilitering og Palliation
REHPA er et nationalt videncenter. Videncentret samler, skaber og deler viden om rehabilitering og palliation til gavn for mennesker med livstruende sygdom, herunder kræft. Som en del af videncentrets arbejde indgår afholdelse af REHPA-forløb i forskningsklinikken. Deltagerne på forløbene har alle livstruende sygdom. Forløbene har forskelligt fokus, men fælles for dem er hjælp til livet med bl.a. kræft. Se hvordan du ansøger de aktuelle forløb her.
DCCL: For brystkræftsenfølger
Nationalt Center for Brystkræftsenfølger (DCCL) ønsker at gøre dig klogere på senfølger efter brystkræft og give rådgivning om, hvordan du som patient forholder dig til specifikke senfølger. Læs mere her.
HumanRise: For juridisk bistand
Denne velgørende organisation støtter sygdomsramte familier med juridisk rådgivning i jobcentersager og tilbyder værdifulde arrangementer til børn af sygdomsramte forældre. Læs mere her.
Refuge in grief: For dig som sørger
Denne hjemmeside tilbyder information både i form af artikler, bøger, podcasts og online-kurser, som hjælper dig med at forstå og navigere gennem sorgprocessen. Læs mere her.
BRYSTKRÆFT – FOR DIG DER ER PÅRØRENDE
Cancer.dk: Fysiske netværksgrupper
Kræftens Bekæmpelse tilbyder forskellige samtalegrupper over hele landet. Søg på »oversigt over kræftrådgivninger« på cancer.dk for at se om du kan finde noget, der passer til dig. Du kan bl.a. deltage i:
- Gruppe for mandlige pårørende.
- Gruppe for kvindelige pårørende.
- Netværk for yngre pårørende og efterladte (28-40 år).
- Ungeforum: Netværksmøder for unge pårørende (18-27 år).
Tips! Søg også på »råd til pårørende« på cancer.dk og få konkret information til hvordan du bedst kan tage vare på dig selv.
Cancer.dk: Online samtalegrupper
Kræftens Bekæmpelse tilbyder også digitale samtalegrupper for pårørende. Søg på »online samtalegrupper« på cancer.dk, og find blandt andet:
- Grupper for både kræftpatienter og pårørende.
- Engelsktalende gruppe for pårørende og efterladte.
- Gruppe for pårørende til en kræftpatient.
- Gruppe for pårørende til en ægtefælle/samlever med kronisk, uhelbredelig kræft, som har hjemmeboende børn.
- Gruppe for efterlevende med hjemmeboende børn.
- Sorggruppe for forældre, der har mistet et voksent barn.
Tips! Besøg også gerne Cancerforum.dk, et online forum i regi af Kræftens Bekæmpelse for kræftpatienter og pårørende, som vil dele erfaringer og viden med andre i samme situation.
HeadSpace.dk: For dig mellem 12-25 år
Et samtaletilbud med udgangspunkt i dig og det, du har brug for at tale om – det behøver ikke være sygdom. Her tilbydes både chat, videosamtale og samtale. Du kan kontakte Headspace anonymt. Læs mere her.
Tips! Husk, at også din egen læge, studie- eller uddannelsesvejleder, skolesundhedsplejerske, lærer eller en ven kan være gode samtalepartnere, når livet er vanskeligt.
Sammenholdet-app: Når du vil hjælpe
Kræftens Bekæmpelse har udviklet en gratis app sådan at patient og pårørende/venner lettere kan koordinere hjælp i hverdagen. Søg på »Sammenholdet app« på cancer.dk.
Det Nationale Sorgcenter: For både unge og ældre
Her tilbydes gratis psykologhjælp til børn og unge, hvis forældre eller søskende er alvorligt syge eller døde. Endvidere tilbydes der gratis psykologisk behandling til efterladte over 65 år med en kompliceret sorgreaktion. Læs mere her.
Refuge in grief: For dig som sørger
Denne hjemmeside tilbyder forskelligt informationsmateriale i form af artikler, bøger, podcasts og online-kurser, som hjælper dig med at forstå og navigere gennem sorgproces. Læs mere her.
Cancer.dk: Dine rettigheder som pårørende
Hvilke sociale rettigheder har du som pårørende? Søg på »rettigheder« på cancer.dk, og læs deres pjece med råd og nyttig information.
HumanRise: For juridisk bistand
Denne velgørende organisation støtter sygdomsramte familier med juridisk rådgivning i jobcentersager og værdifulde arrangementer til børn af sygdomsramte forældre. Læs mere her.