Ung kræftramt kvinde der oplever bivirkninger af kræftbehandling og barberer sit hår af. Illustrationsfoto

Bivirkninger af kræftbehandling

Kvalme, træthed, diarré, forstoppelse, hårtab, hudforandringer … Alle kræftbehandlinger vil forårsage en form for bivirkning. Oftest flere, afhængigt af om du modtager kemoterapi, immunterapi eller målrettet behandling - eller en kombination af disse. Derfor er det vigtigt at fortælle, at der findes forskellige behandlinger til at forebygge og lindre bivirkningerne.

Patienter som modtager kræftbehandling vil reagere forskelligt på behandlingen og herunder også de bivirkninger behandlingen kan medføre. Bivirkninger kan vise sig forskelligt fra patient til patient både hvor mange patienten oplever og hvor hårdt den enkelte patient føler bivirkningerne rammer kroppen. Det kan variere fra behandling til behandling. De mest almindelige bivirkningerne opstår under og umiddelbart efter behandlingen og aftager derefter. Visse bivirkninger kan lindres ved at give forebyggende medicin og det er vigtigt at have en tæt dialog omkring bivirkningerne med personalet som giver din behandling(1).

 

Bivirkninger ved kemoterapi

Generelt kan man sige, at kemoterapi ikke kan skelne mellem sunde celler og kræftceller, og derfor også vil påvirke andre dele af kroppen, der naturligt har en høj grad af celledeling. Hårrødder, blodlegemer og slimhinden i maven og tarmen er eksempler på sådanne celler. At disse også påvirkes skyldes, at kemoterapi påvirker alle celler, der deler sig. Konsekvensen er, at hårtab, nedsatte blodværdier og symptomer som kvalme eller diarré er kendte bivirkninger af kemoterapi(1).

 

Bivirkninger ved immunterapi

Kroppens immunforsvar er essentiel i kroppens bekæmpelse af kræft. En type kræftbehandling, kaldet immunterapi bruger visse dele af immunforsvaret til at bekæmpe kræftcellerne. Kort sagt så bliver immunforsvaret bedre til at identificerer og angribe kræftcellerne samt nedsætte deres evne til at beskytte sig mod immunforsvaret. Desværre betyder det også at behandlingen med immunterapi kan give bivirkninger fordi dit immunforsvar arbejder på højtryk. Det har betydning for normale celler i andre dele af kroppen som risikerer at blive angrebet. Når dette sker, kan der opstå en række hændelser, som kan give bivirkninger. Dette kan f.eks. være lungebetændelse (uden infektion), lavt blodtryk, påvirkning af nervesystemet, problemer med væskebalancen, åndenød og afblegning af hud og hår. Ofte, men ikke altid, er det almindeligt, at tumoren reagerer på immunterapi, hvis man oplever sådanne bivirkninger(2).
 
Da immunterapi ofte kombineres med kemoterapi for at opnå en stærkere effekt, oplever patienter ofte bivirkninger fra begge behandlinger. Man forsøger derfor at undgå at kombinere behandlinger, der har for ens bivirkningsprofil, for at minimere risikoen for forstærkning af den aktuelle bivirkning.

Bivirkninger ved målrettet behandling

Den sidste gruppe af medicin, der kaldes målrettet behandling, forårsager også bivirkninger. Disse kan ofte forstås ud fra, hvordan medicinen påvirker kroppen. Denne form for behandling reducerer nemlig signaleringen (dvs. signalvejene) i kræftcellerne – celler, der i mange tilfælde har en kraftig aktivering af denne signalering(3).
 
Dog bruger andre sunde celler også denne signalering, men måske i mindre grad. Hvis denne signalvej blokeres, vil de sunde celler også blive påvirket, men forhåbentligvis i mindre grad. Dette kan f.eks. være signalveje, der i sunde celler bidrager til normal funktion i hud og slimhinder. Hvis disse forstyrres, kan man opleve problemer med rød og sensitiv hud samt symptomer som diarré.

 

Tal med din læge om bivirkningerne

Det er vigtigt, at du taler med din læge eller sygeplejerske om de bivirkninger, du oplever. Der findes forskellige behandlingsmuligheder for at forebygge og lindre. Nogle gange kan man også justere den igangværende behandling ved at reducere dosis og dermed lindre bivirkningerne.

 

Læs mere om bivirkninger og senfølger som følge af behandling for brystkræft hos Nationalt Center for Brystkræftsenfølger (DCCL) her

Referencer

  1. www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kraeft/sygdomme/behandlingsmetoder/kemoterapi
  2. www.cancer.dk/hjaelp-viden/kraeftbehandling/behandlingsformer/immunterapi
  3. https://www.carlsbergfondet.dk/~/media/Carlsbergfondet/Dokumenter/Aarsskrifter/2016/2016-Artikel-13.pdf