Portrætbillede af en kvinde der har brystkræft og kæmper med træthed. Hun læner sit hoved på armene og ser træt ud. Illustrationsfoto Portrætbillede af en kvinde der har brystkræft og kæmper med træthed. Hun læner sit hoved på armene og ser træt ud. Illustrationsfoto

Brug energien de rigtige steder

Træthed er et vilkår for mange kvinder med brystkræft, og det kan være frustrerende ikke at have energien til det, man gerne vil. Sygeplejerske Helle Holm Gyldenvang guider til at forstå trætheden og giver råd om at få mest muligt ud af sin energi.

Artiklen er oprindeligt udgivet i magasinet »Brystkræft«, november 2021, der udgives af Brystkræftforeningen i samarbejde med Medicinske Tidsskrifter, og som er sponsoreret af Daiichi Sankyo

Fysisk aktivitet og motion kan hjælpe på træthedssymptomer og give energi. Det kan være alt fra gåture til konditions- og styrketræning.

Du er ude at købe ind og bliver pludselig overvældet af en bølge af træthed, der gør kroppen tung og øjnene små. Eller måske har du oplevet at sidde til et middagsselskab, som du har set frem til, men i takt med at aftenen skrider frem, kan du ikke følge med i samtalerne og lytter kun med et halvt øre. Det er virkeligheden for mange kvinder med metastaserende brystkræft (kræft der spreder sig).

Omkring 90 procent oplever træthed som et udtalt problem i forbindelse med deres diagnose eller behandling. Det forklarer Helle Holm Gyldenvang, der er klinisk sygeplejespecialist og har mere end 20 års erfaring på området. I dag arbejder hun på Afdeling for Kræftbehandling ved Center for kræft og organsygdomme på Rigshospitalet. “Fatigue, som det kaldes på fagsprog, er et af de symptomer, der gør, at det er svært at leve livet fuldt ud, som man gerne ville, og det kan være en kilde til frustration. Træthed i forbindelse med kræft kan være svært at genkende for andre, fordi der ikke er en overensstemmelse mellem, hvor meget man laver, og hvor træt man bliver,” siger hun.

Det er en langt mere alvorligt og invaliderende type af træthed, som man ikke bare kan sove væk. 

Helle

Tab af identitet

For kvinder med kræft er træthed et normalt og udbredt symptom enten i forbindelse med behandlingen, diagnosen eller som senfølge. Det er dog en vigtig forskel mellem normal træthed og træthed i forbindelse med en kræftdiagnose, forklarer Helle Holm Gyldenvang. “Det er enormt vigtigt at skelne mellem træthed som en udfordring lige nu og her, som det kan være i en travl hverdag, og træthed, som er en lidelse eller et livsvilkår for en gruppe af mennesker, fordi det er en langt mere alvorligt og invaliderende type af træthed, som man ikke bare kan sove væk,” siger hun.

På fagsprog bliver trætheden inddelt i tre typer: Træthed, fatigue og udmattelse. De forskellige former for træthed er ikke nødvendigvis kroniske stadier, for man kan skifte mellem de tre typer over tid. Kvinder med brystkræft oplever oftest fatigue eller udmattelse, som adskiller sig fra træthed ved ikke at forsvinde efter hvile. Kendetegnene for fatigue er blandt andet koncentrationsbesvær, øget følsomhed over for sanseindtryk, øget fysisk ubehag og begrænsning af social aktivitet.

Årsagerne kan være mange, både selve sygdommen eller behandlingen og krav fra omverdenen. Og det kan være meget invaliderende for kvinderne, da det ikke blot er en følelse af et lavere energiniveau, men også kan føles som et tab. “Hvis man lider af fatigue, giver det en række udfordringer; det kan være svært at acceptere, at ens energiniveau er lavere end før, og måske vil være det i et godt stykke tid,” forklarer Helle Holm Gyldenvang. Det handler om at skulle acceptere, at træthed nu er et livsvilkår, som man er nødt til at indrette sin hverdag og sit liv efter. “Det kan være rigtig svært at erkende så stor en omvæltning og er for mange en sorgfuld proces, fordi det er et tab af kontrol og identitet, at man ikke længere har overskud til at være den, man plejer at være.”

Det kan være rigtig svært at
erkende så stor en omvæltning.

Brug din frustration

Nogle kvinder kan føle, “at de bare skal tage sig sammen”, når de bliver ramt at trætheden, men sådan fungerer det ikke. “Det er en proces af accept, som kvinderne skal igennem, og det er meget individuelt, hvor lang tid det tager. Det vigtigste er at give kvinderne plads til at mærke efter i deres nye hverdagsrutiner og erkende, at det ikke er en træthed, der går væk lige med det samme, eller som kan trænes eller soves væk,” siger hun og henviser til både kvinderne selv og deres pårørende.

For nogle kvinder kan det være meget frustrerende ikke at have samme energi som før, og her kan det være en ide at vende frustrationen om til et øget fokus på det, man reelt kan og vil. “Hvis man er frustreret, kan man nogle gange bruge mange ressourcer på noget, man ikke kan ændre, og det er ærgerligt. Det kan være en ide at prøve at sætte et øget fokus på det, man så gerne vil bruge sin energi til,” siger Helle Holm Gyldenvang. Planlæg dine kræfter for mere glæde. Der er heldigvis også gode råd at hente for at gøre trætheden mindre dominerende i hverdagen. Nogle kvinder kan have glæde af eksempelvis kvalmestillende piller, som kan øge deres appetit, så de gennem maden får mere energi.

For langt de fleste kvinder handler det dog om at planlægge og prioritere deres tid og kræfter, så energien bliver brugt på det, de har glæde af. “Noget af det vigtigste er, at kvinderne gør sig tanker om, hvad der giver dem mest glæde, og hvad dræner dem for energi. På den måde kan de skære nogle opgaver fra eller uddelegere dem, så de måske får mere overskud til det, som de vil prioritere højere,” siger Helle Holm Gyldenvang. “Det handler om at minimere de opgaver, som tager unødig energi fra en. For mange vil det være de praktiske opgaver, men det er meget individuelt fra person til person; nogle har glæde af havearbejde, andre af rengøring og andre får mest glæde af at være sammen med familie og venner.”

Det er så vigtigt, at du som kvinde klapper dig selv på skulderen, når du indfrier dine mål, lige meget om det er at gøre rent i etaper eller tage til middag med vennerne. 

Helle

Ros dig selv

Rådet fra Helle Holm Gyldenvang er at lave en ugeplan over, hvad du rigtig gerne vil prioritere, og hvad der kan klares med hjælp fra andre samt at finde ud af, hvornår på dagen du har mest energi og planlægge dine aktiviteter efter det. Derudover er det en god ide at sætte realistiske målsætninger og ikke lægge for mange planer på én gang. Og så skal du huske at rose dig selv, når du opnår dine mål. “Det er så vigtigt, at du som kvinde klapper dig selv på skulderen, når du indfrier dine mål, lige meget om det er at gøre rent i etaper eller tage til middag med vennerne. Mange bliver tit meget kede af det, hvis de ikke kan det, de havde planlagt, fordi det minder dem om, at de ikke har den samme energi og identitet som før,” siger Helle Holm Gyldenvang.

En vigtig del er også netværket, som både kan være en styrke og en udfordring. Det kan være svært for omverdenen at acceptere, at kvinderne har et anderledes energiniveau eller nogle dage kan meget og andre dage ikke har samme kræfter. Derfor kan det være en hjælp at inddrage omgangskredsen i ugeplaner og forklare, at trætheden ikke er den samme hver dag. “Netværket kan være en styrke men kan også stille høje krav til en, hvad enten det er arbejdet, familie, venner eller børn. Og det er vigtigt, at de bliver gode medspillere, der kan være fleksible og give kvinderne tid til selv at acceptere deres nye liv og give plads til, at der skal planlægges et hvil her og der.”

Fire tips til mere energi i hverdagen(1)

  • Spis og sov godt: Selvom hvile ikke kan fjerne fatigue eller udmattelse, er det vigtigt at få en god nattesøvn, så du er så udhvilet som muligt. Samtidig er det vigtigt at spise, selvom appetitten kan være nedsat, da det tilfører kroppen energi.

  • Vær aktiv: Selvom det virker naturligt at hvile, når du er træt, så kan fysisk aktivitet og motion hjælpe på træthedssymptomer og give energi. Det kan være alt fra gåture til konditions- og styrketræning.

  • Anerkendelse: Det kan være svært at acceptere, at du den ene dag kan klare meget, og den næste dag ikke så meget - eller måske ingenting. Tag et skridt ad gangen og accepter, at ændringer i hverdagen tager tid og ikke nødvendigvis fjerner trætheden, men kan gøre den lettere at håndtere.

  • Søg støtte: Du behøver ikke være alene med din træthed. Tal med sundhedspersonalet om din træthed, for der er hjælp og støtte at hente.

Referencer

  1. SIG Træthed/Fatigue »Pjece om Træthed«, https://issuu.com/sig-traethed/docs/pjece-traethed-sept-2017