
Børn kan mærke alle forandringer i familien, og hurtigere end de fleste forældre tror. At forhale de svære beskeder kan derfor nogen gange medføre utryghed hos barnet.
Der er ingen tvivl, når man spørger landets fremmeste sorgekspert: Det fylder næsten det hele. Han mener børnene. For det er alle forældres skræk. At skulle dø fra sine børn, inden de kan klare sig selv. ”Det fylder alt. Det er det første, en forælder tænker på, når beskeden er, at man ikke kan helbredes. Hvad siger jeg til børnene? Det er uoverskueligt for de fleste,” siger Preben Engelbrekt, der er direktør for Det Nationale Sorgcenter, herunder Børn, Unge & Sorg.
Én ting er at blive ramt af uhelbredelig sygdom, men er man samtidig forælder, er det erfaringen, at det bliver ekstra ubærligt. For vi forældre føler, når børnene kommer til verden, at vi har lovet dem at være der for dem. ”Så når vi ikke kan holde det løfte, giver det dårlig samvittighed og enorm skyldfølelse. Dertil kommer den voksnes egen sorg over at gå glip af de store begivenheder i børnenes liv. Det to ting er ubærlige. Samtidig med at det for mange også er meget uvirkeligt, at det er sådan, deres situation er,” lyder det fra direktøren for Det Nationale Sorgcenter.
Skylden, sorgen og uvirkelighedsfølelsen er nogle af de faktorer, der gør særligt én ting svært. Nemlig at få fortalt sine børn, hvordan det hænger sammen: Mor bliver ikke rask igen. ”Det kan være vanvittigt svært at håndtere. Men det er meget vigtigt, at man får det gjort. Hurtigst muligt og med fuld åbenhed,” lyder rådet fra Preben Engelbrekt.
Dét er en vanvittig svær balancegang. For på den ene side vil man gerne have sit barn hos sig så meget som muligt, og på den anden side vil man gerne have, at barnet har en normal hverdag og stadig er en del af fællesskabet med kammeraterne.
Vær ærlig
Børn kan mærke alle forandringer i familien, og hurtigere end de fleste forældre tror. At forhale de svære beskeder vil derfor blot lede til utryghed hos barnet. ”Åbenhed giver ro, fordi det giver tillid til, at mor og far siger det, når det er nyt. Så kan barnet slippe for at gå rundt i alarmberedskab hele tiden,” forklarer Preben Engelbrekt.
Men det er ikke kun samtalerne, der kan være svære at håndtere. Også samværet med sit barn, når mor er alvorligt syg, kan være en svær balancegang. For som syg forælder kan man ofte ikke være der så meget for sit barn, som man ønsker.
Omvendt kan det også ske, at mor gerne vil tilbringe så meget tid med sit barn som muligt i den tid, der er tilbage. "Dét er en vanvittig svær balancegang. For på den ene side vil man gerne have sit barn hos sig så meget som muligt, og på den anden side vil man gerne have, at barnet har en normal hverdag og stadig er en del af fællesskabet med kammeraterne,” forklarer Preben Engelbrekt.

Åbenhed giver ro
Signalerer det modsatte
Normal hverdag er vigtigt, men det kan også blive for normalt. Som forælder skal man være opmærksom på, at børn i krisesituationer ofte vælger at udstråle, at alt er normalt, og de har det godt. Men: ”Børn med syge forældre skjuler ofte deres tanker og følelser. Nogle børn tror endda, at deres mor bliver endnu mere syg, hvis hun får at vide, hvordan barnet har det. Det vil de ikke være årsag til. Derfor lader de som om, at det går godt. Selvom de har uro og angst indeni”, fortæller Preben Engelbrekt.
Derfor er tanken om at tale om situationen ubehagelig for barnet, men det er klart det bedste at gøre. I sorgcentrets sorggrupper oplever man ofte, at børn, der har mistet, er kede af, at de ikke fik snakket mere om, hvordan de havde det, så de kunne have fået hjælp. ”Men de var bange for at bede om hjælp. For det kan for nogle børn være det samme som at signalere, at de har opgivet håbet for den syge forælder”, fortæller Preben Engelbrekt.
Derfor er det en forældreopgave at sikre børn hjælp til at snakke om situationen. Enten med forældrene selv, andre tætte omsorgspersoner eller i sorggruppe med andre børn, der har de samme dilemmafyldte tanker og følelser.

Skriv et brev
Det er ifølge sorgeksperten desuden vigtigt at huske på, at man som uhelbredeligt syg forælder ikke dør pludseligt, men faktisk har tid sammen med sine børn. ”Det er altid tragisk at skulle dø fra sine børn, men det giver trods alt nogle muligheder – som alt for mange desværre ikke får anvendt”, lyder det fra Preben Engelbrekt.
Han opfordrer til, at man bruger tiden til at få sagt de ting, der er vigtige. At man skriver et brev til det enkelte barn, for det giver barnet mulighed for altid at huske sin mor. ”Man kan tydeligt se, hvad sådan et brev betyder for børn efterfølgende. De har et brev, hvor mor fortæller, hvad hun har ’set’ i forhold til det enkelte barn. Et brev, som også hjælper barnet til at huske de gode minder. Det brev er det vigtigste, barnet får med sig fra sin mor”, siger Preben Engelbrekt og mener, at alle forældre – syge som raske – burde skrive breve til deres børn.
Preben Engelbrekts 5 gode råd: Sådan taler du med dit barn
Det er utroligt vigtigt, at du informerer dit barn og er ærlig. Fortæl situationen, som den er så hurtigt som muligt, for børn fornemmer forandringer med det samme. Dermed signalerer du også til dit barn, at her i familien taler vi åbent med hinanden om vores tanker og følelser. Vi går ikke rundt med dem alene. Som forælder skal du gå forrest og vise det.
Har du flere børn, så sørg for at sige det samme til dem alle. Du må gerne sige det lidt forskelligt alt efter børnenes alder, men budskabet skal være det samme. Så der ikke opstår forvirring hos dem. Og heller ikke utryghed i forhold til, om de kan regne med det, de hører fra deres forældre.
Spørg barnet, hvordan det har det. På den måde lægger du også op til, at barnet godt må stille de spørgsmål, det går rundt med. Et spørgsmål kunne være: ’Dør du mor?’. Igen er du nødt til at være meget ærlig og sige: ’Ja, jeg kommer til at dø af den her sygdom’, hvis det er tilfældet. Det får mange ikke gjort. I stedet kommer man til at love noget, man ikke kan holde. Det giver tillidsudfordringer, og barnet kan senere hen tænke: ’Var jeg ikke det værd?’.
Inddrag netværket. Skolen eller børnehaven, men også nærevenner eller familie. Fortæl dem, hvad der sker derhjemme. Ofte kan det være svært for børn at tale med forældre, fordi børn beskytter deres forældre og ikke vil bekymre dem yderligere. Derfor er det fint, hvis en anden fortrolig voksen kan tale med barnet. Gerne i forbindelse med en hyggelig tur i Tivoli eller til en fodboldkamp.
Tal med barnet om, hvad sygdommen kommer til at skabe af forandringer i familien. Hvis mor for eksempel skal være indlagt. Fortæl også, at mor kommer til at være mere ked af det, mere træt og også om barnet stadig kan have kammerater med hjem. Det betyder meget for børns ro at blive varslet.
Referencer
-
Preben Engelbrekt, direktør, Det Nationale Sorgcenter.